Data: 17 maja 2017 roku
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z „Warsztatów Dzikich Roślin Jadalnych i Leczniczych”, prowadzonych przez Karola Szurdaka w Gminnym Ośrodku Kultury w filii w Rudzicy. W sobotnie przedpołudnie ponad dwudziestoosobowa grupa wzbudzała niemałe zainteresowanie wśród mieszkańców Rudzicy, oglądając i zbierając przydrożne rośliny. Karol Szurdak - etnobotanik, technik farmacji i biolog opowiadał o roślinach, które rosną tuż obok nas, przy drogach, nad stawami i w naszych ogrodach, a nie każdy wie, że są jadalne lub mają właściwości lecznicze. Grupa pilnie robiła notatki oraz zdjęcia lub wklejała rośliny do zielnika. Na koniec wycieczki zbieraliśmy m.in. krwawnik, rzeżuchę, czosnaczek i dziką miętę, żeby wspólnie przyrządzić obiad dla uczestników warsztatów. Było bardzo wesoło, smacznie i ciekawie. Od teraz, nikt z uczestników nie będzie wyrywał bluszczyka kurdybanka ani gwiazdnicy – popularnych ogrodowych chwastów, a przygotuje z nich całkiem dobry obiad.
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|
Dzikie rośliny jadalne | Dzikie rośliny jadalne |
|